Długość życia jest uwarunkowana rejonem świata, w którym mieszka dana osoba, skażeniem środowiska (powietrza, wody, gleby), nawykami żywieniowymi (stosowaną dietą), odziedziczonymi genami, trybem życia. Na pewne rzeczy mamy wpływ, na inne znikomy (np. polityka energetyczna państwa, wytwarzanie energii z węgla, co powoduje miliony przypadków [...]
W tym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu omega 3. Ich uzupełnienie zapewnia nam bowiem szerokie spektrum korzyści zdrowotnych – od serca i stawów po wzrok i funkcje poznawcze. Jeżeli więc nawet ktoś nie gustuje w kuchni [...]
Stres wywołuje trening, podejmowanie nowych wyzwań, czasem środowisko, w jakim się pracuje i żyje (np. hałas, zmiany wysokości, przeciążenia, ograniczenie snu itd.). Ważne, by odróżniać bodziec, który jest szkodliwy, od tego, który stymuluje nas do działania. Co zapamiętać? Nadmierny stres może tuczyć, nawet bez zmian w diecie, na co wskazują [...]
[...] pierwiastka mogą oznajmiać się tego typu zachciankami, co zostało m.in. powiązane ze skokami glukozy we krwi. Omega 3 - odpowiedni poziom kwasów tłuszczowych omega 3 i ich stosunek do kwasów omega 6 to doskonały sposób na to, aby utrzymać kondycję metabolizmu w odpowiedniej formie. Kwasy tłuszczowe EPA i DHA wykazują tendencję wspomagającą [...]
Pojęcie probiotyki, pochodzące od greckiego pro bios – dla życia, obejmuje żywe kultury pożytecznych drobnoustrojów, bakterii i grzybów, które spożywane wraz z pożywieniem lub uzupełniane suplementem diety kolonizują nasz przewód pokarmowy, tworząc fizjologicznie korzystny ekosystem mikroflory jelitowej, nazywanej wymiennie mikrobiomem lub [...]
[...] omega-3 i stosunkowo uboga w tłuszcze omega-6, których jest pod dostatkiem w przetworzonej żywności. Jest to ważne ze zdrowotnego punktu widzenia, ponieważ nieodpowiedni stosunek omega-3 do omega-6 w diecie jest czynnikiem zapalnym. Gdy spożywasz dietę nadmiernie bogatą w tłuszcze omega-6, Twoje ciało wytwarza więcej zapalnych cytokin, które [...]
[...] sproszkowana zielona herbata: 0,35 ± 0,11 g/minutę). Interpretacja: RER to współczynnik wymiany oddechowej, współczynnik wymiany gazowej - jest on wyrażany, jako stosunek wydalania dwutlenku węgla do pochłaniania tlenu (VCO2/VO2). Inni autorzy nazywają ten parametr ilorazem oddechowym. Przy „spalaniu” węglowodanów R wynosi [...]
Łosoś to bardzo smaczna ryba, która jest ceniona także za swoje wartości odżywcze. Jest źródłem kwasów omega-3, które pomagają w funkcjonowaniu komórek, funkcjonowaniu układu nerwowego, a także zwalczaniu stanów zapalnych. Niestety nie każdy łosoś jest sobie równy. Większość sklepów oferuje nam łososia hodowlanego, częściej jednak można usłyszeć [...]
[...] więc próbujesz poprawić zdrowie swojego serca (lub po prostu zadziałać prewencyjnie), to przyjrzyj się swojej diecie. Wiele pokarmów może pomóc poprawić zdrowie serca oraz stosunek dobrego cholesterolu do złego. Jak możesz uzyskać więcej HDL? Spożywanie odpowiedniej żywności i ograniczanie spożycia tłuszczów nasyconych może pomóc obniżyć poziom [...]
Olej kokosowy jest to produkt żywieniowy, który ostatnimi czasy zyskuje coraz większy rozgłos, opinie na jego temat są jednak mocno podzielone. Dla jednych jest podstawowym źródłem tłuszczu, dla innych produktem, który w zdrowej diecie nie powinien mieć miejsca. Kto ma rację? Czy olej kokosowy to super food, a może zwykły mit, na którym zarabiają [...]
Kannabidiol, czyli CBD, w bardzo dynamiczny sposób podbił rynek suplementów diety na niemal całym świecie. Jeszcze kilka lat temu w sklepach dostępne były tylko pojedyncze produkty konopne zawierające CBD, takie jak susz składający się głównie z łodyg i nasion i ubogi w substancje aktywne, a sięgali po nie przede wszystkim fani konopi w ogóle, nie [...]
Z chemicznego punktu widzenia cytrulina jest aminokwasem, ale takim, który nie wchodzi w skład białek. Jest składnikiem pokarmowym słabo rozpowszechnionym w żywności, występującym w większych ilościach głównie w arbuzach. Jej głównym zadaniem w organizmie jest udział w cyklu mocznikowym, oczyszczającym organizm ze szkodliwego amoniaku, [...]
[...] wykazywał zależność, która statystycznie jest istotna. Wniosek Wykorzystanie nadmiernej ilości kwasów omega 6 w diecie sprzyja nasileniu stanów depresyjnych. Wykorzystanie produktów zmieniających stosunek omega 6 do omega 3 w diecie poprawia samopoczucie i zapobiega ryzyku depresji. Źródło: http://www.refdoc.fr/Detailnotice?cpsidt=21835890
Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]
Witam, Jaki powinien być stosunek kwasów tłuszczowych 9,6,3 na diecie ketogenicznej? Ile maksymalnie o3 można spożyć? Zmieniony przez - Apestylesky w dniu 2019-01-04 15:13:16
[...] organizmu. Są między innymi źródłem energii, utrzymują w odpowiednim stanie nasz układ sercowo-naczyniowy czy układ hormonalny itp. Powinniśmy też wiedzieć, że odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 jest co najmniej 1 do 4. Źródłami tłuszczy są: * tłuste ryby morskie - to bogactwo dlugołańcuchowych wielonienasyconych [...]
[...] między poszczególnymi rodzajami nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jakie jest optymalne zapotrzebowanie na tłuszcze w diecie człowieka, oraz jaki powinien być optymalny stosunek miedzy nasyconymi ( zwierzęcymi) i nienasyconymi( roślinnymi i rybimi) kwasami tłuszczowymi. Na podstawie licznych badań i ekspertyz zostało określone, [...]
[...] tutaj http://www.sfd.pl/t989348.html Swoim klientom polecam zawsze zakup tranu firmy mollers, wypada najekonomiczniej na rynku. W diecie należy więc zwrócić uwagę na stosunek jednych kwasów do drugich, a także na ogólną ich ilość. Nie należy starać się dążyć do wartości zalecanych wyłącznie poprzez dodanie do diety kwasów z rodziny n-3. [...]
[...] kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w diecie. Stosunek kwasów omega-6/omega-3 powinien wynosić 3-5:1, niektóre źródła podają nawet 1:1. Ale jak jest naprawdę? Ten stosunek wynosi około 20-30:1! Nie wierzysz? Policz ile spożywasz wnkt z rodziny 06 a ile z rodziny 03 - wtedy się przekonasz. Omega-6 (LA/AA) zaburzają równowagę tłuszczy w [...]
[...] między poszczególnymi rodzajami nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jakie jest optymalne zapotrzebowanie na tłuszcze w diecie człowieka, oraz jaki powinien być optymalny stosunek miedzy nasyconymi ( zwierzęcymi) i nienasyconymi( roślinnymi i rybimi) kwasami tłuszczowymi. Na podstawie licznych badań i ekspertyz zostało określone, [...]